Tunnare plastpåsar kan vara ett alternativ

Fler och fler butiker i länder i Europa börjar avskaffa alternativt minska antalet plastpåsar. En del har börjat ta betalt, t.ex i Storbritannien, en del har infört förbjud. I Sverige är det sedan den 1/7 lag på att butiksanställda ska informera om plastpåsens negativa påverkan. 
 
Tänker inte bli långrandig nu. Vi har skrivit om plastpåsar många gånger tidigare. Egentligen borde de inte användas alls, men det är inte alltid så lätt. 
 
Eftersom vi har två katter vars avföring måste bort, har vi valt tunnare påsar som har en lägre påverkan. Vi försöker också fylla påsarna till max för att utnyttja dem så mycket som möjligt. 
 
Tunnare plastpåsar är mindre skadliga. För ett tag sedan hittade vi dessa på ICA: 
 
Tillverkad av minst 80 % återvunnen plast. 
 
Jag har märkt att det första många säger om miljö är sopsortering. Dvs att de sopsorterar, vilket Sverige är i topp med i världen. Men att vi behöver sortera har ju en anledning. Ett eller flera steg tillbaka i ledet innebär det att det produceras mängder med förpackningar. För bara 50-60 år sedan gick vi istället med ett mått till affären, fick det vi ville i måttet för att sedan diska det och gå tillbaka med samma en annan gång. Idag finns nästan allting förpackat. 
 
Så. 
 
Välj tunnare plastpåsar om du måste ha en och köp mer färska råvaror - bättre för miljön och hälsan.