Isblock på Antarktis har brutit loss

Igår rapporterade flera medier att ett isblock lika stort som två Gotland brutits loss från Antarktis. Isblocket fångades av satelliter som ska ha brutit loss nån gång mellan den 10 och 12 juli. Sprickan var över 11 mil lång! Isberget är ett av de största som någonsin observerats.  
 
- Det är verkligen en stor händelse sett till storleken på blocket, säger Anna Hogg, glaciärforskare vid universitetet i Leeds i Storbritannien till The Guardian. 
 
Glaciärkalvning förekommer naturligt, men precis som vid tidigare fall är det den globala uppvärmningen som bidragit. Vad krävs för att vi drastiskt ska ändra våra levnadsvanor? Vad krävs för att politiker ska prata allvar om det största hotet mot planeten? Under Almedalsveckan var det endast två (!) politiker som tog upp klimatfrågan. Förutom den på förhand givna Gustav Fridolin var det även Annie Lööf som tog upp det, men inte i samma utsträckning. 
 
Vi behöver alla ta vårt ansvar, annars kommer vi inte kunna stoppa alla isarna från att smälta. Då väntar en klimatförändring som normalt sett tar miljontals år, till att istället ske under ett par decennium. Havsnivån kommer höjas och många länder och ögrupper kommer hamna under vattenytan. I nuläget är det endast tre länder i världen som aktitvt motsätter sig klimatavtalet från Paris. Två av dem med har giltiga skäl då Syrien är mitt i en humanitär katastrof och ett land i mellanamerika (minns inte vilket) ansåg att kraven var för låga. Det tredje är USA..
 
Konsekvenserna av klimatförändringarna syns redan. De kommer bli än mer visuella i framtiden. 
 
Men vi kan fortfarande göra något åt det. Vi måste. 
 
/ Kristoffer