Greenwashing av Body Shop?

Body Shop har länge velat framstå som ett mer naturligt och bra alternativ med produkter för hela kroppen. De ska vara mer lyxiga men samtidigt kostnadsmässigt tilltalande för de flesta konsumenter. Nu har Naturskyddsföreningen testat 22 av deras produkter där 20 innehöll oredovisade PFAS-ämnen. För övrigt var det just PFAS som Amandas examensarbete handlade om. PFAS är högflourerade ämnen som har vatten- och smutsavisande egenskaper som bland annat används till regnkläder, skor och stekpannor.

De produkter som innehöll de högsta halterna PFAS var ”Fresh Nude Foundation” och ”Shape Adjusting Drops” och en produkt från Lumene "Nude perfection fluid foundation”. 

PFAS ger inga akuta hälsoproblem men djurförsök har visat att vissa av ämnena kan orsaka leverskador och cancer, samt att de påverkar immunförsvaret och fertiliteten. Detta gör att det är särskilt kritiskt när make up-produkter, som används direkt på huden, innehåller PFAS-ämnen menar Naturskyddsföreningen.

 
Utöver att 20/22 produkter innehöll PFAS innehöll 17 av produkterna PFOA som misstänks orsaka cancer. Även PFNA och PFDA upptäcktes som båda kan skada människor hälsa. 

Frågan är dock hur höga dessa halter är och om de kan skada oss. Vilket fall som är det ämnen som kan skada oss och därmed bör det iaktas försiktighet. Allt som tillverkas hamnar till slut i naturen och kan inte försvinna. Det skapas årligen tusentals kemikalier med olika egenskaper som på olika sätt kan skada människan, djur och naturen. Om vi kan minska, eller i en utopi sluta använda alla ämnen som kan skada oss, har vi mycket att vinna. 

Vi behöver ställa fler frågor och inte bara tro att företagen vill sälja naturliga produkter och gör det. Alla företag vill tjäna pengar. Alla företag vill locka kunder.

En annan fråga vi bör ställa oss är om vi behöver denna typen av kosmetika. Är den tillfälliga lyxen värd problemen på lång sikt?

Bildkälla: Aktuell Hållbarhet

/ Kristoffer

#1 - - Johanna:

Ja, body shop ger en definitivt en känsla av att vara mycket bättre för miljön än vad dom är. Det trodde i alla fall jag länge. Tråkigt.

Svar: Verkligen tråkigt! Hoppas fler ifrågasätter framöver och därmed kan göra att de säljer bättre produkter :)
Amanda & Kristoffer