Dansa för ett långt och hälsosamt liv

I måndags sändes årets första avsnitt av Vetenskapens värld som bland annat handlade om hur vi ska göra för att bli äldre. Personligen anser jag att ålder är en dålig ursäkt för att inte ändra livsstilen, att det är försent. Vi lever bara en gång och så länge vi gör det, har de flesta av oss en chans att påverka sitt liv och sin hälsa. Med motion varje dag, sunda kostvanor, positiva tankar och kärleksfulla relationer ges kroppen, men också hjärnan, den kraft den behöver för att vi ska leva längre och friskare. Det räcker med tre timmars motion per vecka för att biologiskt sett vara tio år yngre i kroppen jämfört med om man inte tränar. 
 
Men det behöver inte handla om träning. Det är inte alla som gillar att gymma, simma eller hålla på med någon bollsport och det behöver inte vara ett måste. Det kan vara cykling, promenader eller något helt annat. Och det behöver inte vara svårt att få in det i vardagen. Kör du bil till jobbet? Varför inte ställa bilen någon dag i veckan och gå/cykla till jobbet om du har nära, alternativt till tåg- eller busstationen om du har längre? Om du bara ska en kort sträcka, varför inte gå/cykla? Det behöver inte vara något radikalt, utan små förändringar som i längden kan trappas upp då energin ökar och kroppen blir piggare. Med för stora mål, vilka ofta sätts som nyårslöfte och liknande, är risken stor att falla tillbaka till gamla vanor. Ett steg i taget. 
 
När vi var små och lärde oss att krypa och sedan gå och till sist även springa, gjorde vi detta utan någon vidare lycka, i alla fall i början. Men vi behöver resa oss från varje fall och börja om. Bakom varje framgång finns misstag och snedsteg, vägen fram är oftast inte rak och enkel. Att falla någon gång är mänskligt, att inte försöka kan däremot ses som att misslyckas. Jag tror att vi måste våga släppa loss, våga göra något nytt, kanske något som vi velat göra länge men ännu inte gjort? Något vi alltid drömt om?
 
I avsnittet pratar de om dans som en bra träningsform för äldre, eftersom det aktiverar hela kroppen samtidigt som motoriken förbättras. Kan starkt rekommendera salsa, vilket vi provade på genom en tio veckor lång kurs. Så kul, men svårt för en kille utan rytm och halvdan motorik, men efterhand blev det bättre. För Amanda däremot var det som om hon aldrig gjort något annat i sitt liv. 
 
I dagens samhälle där vi översköljs av marknadsföring och i tidig ålder utsätts för kroppsideal är det lätt att välja något som gör att vi bygger muskler, förbränner mest eller något annat som kan tänkas ge en synlig förbättring. Ibland tänker jag hur många företag som hade gått i konkurs om alla en dag hade vaknat och älskat sina kroppar. Från början tror jag att vi alla har gjort det, men samhällets normer sätter ofta stopp.
 
 
Jag tror att det är viktigt att hitta något som är kul, något som man trivs med och ser framemot. Om det är ett måste tror jag att det är svårare att motivera sig och även att känna glädje över att kunna röra sig, för en dag kommer då vi inte kan. Blir inte resultaten bättre om vi tycker det vi gör är kul? Med resultaten tänker jag inte pragmatiskt, utan på känslan av en mer energirik kropp och hjärna. Därigenom tror jag att vi mår som bäst. Passande nog såg jag ett smått humoristiskt, men samtidigt klokt citat häromdagen som löd:
 
"Fitness is like a fart, if you have to force it, nothing good will come out".
Stämmer det? Kanske. 
 
Förutom träning handlade det även om skillnaden mellan två enäggstvillingar och hur deras livsstil påverkade deras faktiska ålder. En av de avgörande faktorerna var stress, något som alldeles för många är drabbade av. Stress i sig är en lika naturlig instinkt hos människan som rädsla, men om stressen blir långvarig kan det påverka kroppen negativt.
 
Sista ämnet i avsnittet handlade om mat, vilket jag är mest intresserad av. Vilken diet rekommenderar dem för att leva ett långt och hälsosamt liv? Kolla in programmet och se. Den börjar på V.
 
Här kan ni se avsnittet (gratis t.o.m. 30/1). 
 
/ Kristoffer