Allt var inte bra på Özen

Som vi skrev om igår fanns det flera bra erbjudanden på frukt och grönt på Özen. Vissa grödor är viktigare än andra att köpa ekologiskt och vindruvor är troligtvis den viktigaste, vilket inkluderar vindruvor i alla former, dvs även russin och vin. 
 
I det europeiska jordbruket sprids varje år ca 220 000 ton kemiska bekämpningsmedel. Av detta används närmare 15 % till vindruvor, vilket motsvarar 33 000 ton. Det odlas inte lika mycket i Europa som övriga världen, men varifrån kommer vindruvorna som säljs här i Sverige?
 
En av annonserna vi reagerade på igår var denna: 
 
 
Med tanke på alla kemiska bekämpningsmedel som används vid odlingen rekommenderar vi er att avstå från vindruvor inkl vin och russin om de inte är ekologiska. Tycker du att det är dyrt? Det finns en anledning till att de är så billiga. Vissa butiker har erbjudande på ekologiska vindruvor då och då, men så länge de inte har det rekommenderar vi att välja något annat. 
 
 
Vin däremot kostar ungefär lika mycket oavsett om det är ekologiskt eller inte. Enligt Naturskyddsföreningen står vindruvorna för ca 45 % av all frukt som odlas i världen, varav 85 % blir vin. Därför är det bra att köpa ekologiskt, eller avstå. 
 
Vi såg också en annan annons, som dock inte handlar om frukt och grönt. Vad säger ni om denna?
 
 
Kycklingen har den turkiska flaggan på, kan vi ana att den kommer därifrån? I somras skrev vi om hur djur inom EU behandlas före slakt. Inte det minsta värdigt!
 
Välj eko för att minska antalet gifter i vår miljö, för djuren, för din hälsa och för barnens. 
 
/ Kristoffer