Inga nya påsar?

Varje år säljs ca 1 miljard plastpåsar i Sverige, Systembolaget står för nästan en tiondel med sina 86 miljoner per år. I EU är årsförbrukningen ca 100 miljarder. Alla affärer vill sälja påsar av olika slag, vilket blir reklam och ibland har vi inget att bära i och en påse känns därmed välbehövlig. Men varför lnte köpa en tygpåse och använda den om och om? Eller återanvända papperspåsarna?
 
Hemma hos oss försöker vi spara papperspåsarna och ha de i hatthyllan, sedan tar vi med dem till affären. En tygpåse ligger alltid i ryggsäcken om det skulle vara något. 
 
 
Plast har så många nackdelar och en del länder börjar förbjuda användandet i affärer, bland annat Frankrike och Italien. Det är heller inte hälsosamt och därför bör vi inte heller tugga på pennor eller andra produkter av plast. 
 
Mycket av plasten hamnar till slut i våra vattendrag, det mesta i havet. Snart har vi mer plast än fisk i havet. Det finns även små plastpartiklar i många produkter, exempelvis tandkräm och vattenavisande kläder. 
 
Vi måste plastbanta. För rent dricksvatten, levande vattendrag men också för ren luft då plast oftast skapas av råolja. 
 
/ Kristoffer