Fairtrade och skönhetsprodukter - glöm inte baksidan!

I helgen var vi på Nova, där vi bland annat gick inom Kicks. Jag stannade till där de hade placerat produkterna från deras egna sortiment. Samtliga är fairtrade-märkta, men vad står på baksidan? 
 
2 % av produkten! 
 
Vi har skrivit om olika märkningar tidigare, bland annat fairtrade som innebär schyssta arbetsvillkor för arbetare. Om produkten (livsmedel) har märkningen KRAV innebär det att den är ekologiskt odlad utan kemiska bekämpningsmedel. KRAV har de tuffaste reglerna då det gäller livsmedel, i jämförelse med exempelvis EU som har något lägre, men ser du en EU-logga på produkten är det bättre än om det inte fanns någon. USA däremot har troligen de slappaste i världen och all mat som konsumeras i landet oavsett om den är producerad i landet eller ej, håller en betydligt lägre standard. Om du är osäker, kolla främst efter KRAV alternativt EU-loggan på livsmedel. Reglerna kring "skönhetsprodukter" (som ju ofta innebär raka motsatsen) och kläder är långt ifrån detsamma som för livsmedel och de märkningarna som finns här går inte alltid att lita på. 
 
Även denna endast 2 %
 
2 %, 5,02 % respektive 2,3 % 
 
 99,2 % från naturligt ursprung, vad menar de? 29 % från ekologisk odling. 
 
 
Kollade igenom vårt skafferi, tog första teet, vilket råkar vara mitt morgonte, och kikade på märkningarna. Även om te innehåller färre ingredienser och tillverkas på ett annat sätt än kroppsprodukter, bland annat då det är ett livsmedel (livsmedel och kroppsprodukter kan dock produceras på liknande sätt och därmed innehålla snarlika ingredienser) är skillnaden ändå slående. Totalt 100 % fairtrade (se nedan bild). Visste ni förresten att namnet Ceylon är det gamla namnet på Sri Lanka?
 
 
En fråga vi kanske borde ställa oss är om vi verkligen behöver alla dessa produkter? Behöver vi body lotion, body scrub, handkrämer etc? Eller är det helt enkelt en produkt som sålts in endast för att tjäna pengar? Det finns fall då det kan hjälpa, men de flesta produkter gör inte det. Många har dessutom parfym och hur bra är det för huden? För några år sedan publicerades en brittisk studie där de kom till slutsatsen att en genomsnittlig kvinna utsätts för över 400 kemikalier om dagen. Ordet kemikalier kan tyckas kännas illa och det är säkert en del som tröttnat och inte reagerar längre, men det är inte naturligt för oss. Det finns naturliga kemikalier i kroppen, till exempel serotonin och noradrenalin, men i övrigt är det ännu osäkert i vilken utsträckning de kan vara skadliga för oss, dessutom mäts dessa oftast var för sig, hur blir de ihop? Den s.k kemikaliecocktailen..
 
Jag tror att skönhet kommer inifrån, men då jag säger det tolkas det ibland som att jag menar personligheten och inte utseendet. Det är inte det jag menar, utan att om vi tänker positiva tankar (negativa tankar kan störa kroppen på många sätt), inte stressar, äter rätt, motionerar, har social trygghet etc. kommer vårt yttre att ha en bättre chans att se friskt och bra ut. Men jag tror också att det gäller att vara medveten om att eksem, utslag och annat kan drabba oss ändå, men vissa allergier och liknande kan komma från ett kemikaliefyllt jordbruk. Det kan också vara allergiska reaktioner från schampo, deodoranter och annat. Jag har en stark tro, baserat på det jag läst under de senaste åren, att de flesta av oss inte behöver alla dessa hudvårdsprodukter. 
 
/ Kristoffer 
#1 - - Carina:

Vad glad jag blev av att se att fler ifrågasätter innehållet i hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller som är Fairtrademärkta. Tack! Det vore fantastiskt om fler medvetna konsumenter blir uppmärksammade på detta.

Svar: Håller med!
Amanda & Kristoffer