Användandet av plastpåsar har sjunkit i Sverige

Sedan den 1/6 är det lag på att butiker i Sverige ska informera om plastpåsens påverkan, bland annat. Detta skrev vi om i juni. Redan i april var Hemköp först med att införa pant på plastpåsar. Sedan förbudet infördes har butiker märkt av en minskning med upp till 70 %. Mycket annat har hänt den senaste tiden och "tyvärr" är det oftast ett förbud som krävs för att det ska hända något. Det finns många produkter som hade kunnats förbjudas, istället för att bara informera om dess risker. Under 1900-talet har förbud kommit mot bland annat freoner (CFC) vilket gjorde att de i princip slutade användas. Jag tror att så länge det finns "sämre" alternativ kommer de att användas, dessvärre för att många verkar tro att så länge det finns på marknaden är det okej. 
 
Amanda skrev också om detta i juni. Där kan ni hitta tips på vad vi kan använda istället för plastpåsar
 
De flesta butiker har alltså börjat ta betalt, oftast 1 eller 2 kr. Tänk vad som hade kunnat hända om de höjde med 5 kr? Eller 10 kr?
 
Malmö från ovan
 
Nu pratas det också om flygskatten i Sverige som det kom ett förslag på för ett tag sedan. Under en alldeles för lång tid har flyget och bilen fått chansen att byggas ut och subventionerats till förmån för järnvägen. Jag betalar gärna extra, men helst ser vi såklart att förnyelsebara energikällor används. För ett par år sedan läste jag i en av kursböckerna att det egentliga priset som borde betalas för fossilt bränsle är 40kr/litern för att kompensera för de långsiktiga skadorna som medförs. Tänk vad en flygbiljett hade kostat då. Och tänk hur många som hade cyklat istället för att ta bilen. Givetvis blir detta ett problem för landsbygden. Men det måste lösas. 
 
Nu är det äntligen bestämt och en flygskatt är mer än välkommen. Det finns dock partier som inte är lika intresserade av vår framtid som kan stoppa förslag som detta efter valet nästa år. 
Vi får se hur det blir helt enkelt. Men ett steg i rätt riktning. 
 
Ha en bra lördag!
 
/ Kristoffer