Indien har nu en ekologisk stat!

Examensarbetet tar tid. Alla uppsatser som skrivits under programmet verkar i nuläget så små och avlägsna och det känns som att tiden bara rinner på. Men det är roligt. Vi får skriva om något vi är intresserade av att veta mer om. 
 
Förra veckan såg jag att sidan ekoweb hade gått ut med att Indien hade fått sin första helekologiska stat. Beslutet är taget av den indiska regeringen som innebär att lantbrukarna endast får producera ekologiska livsmedel. Staten heter Sikkim och är beläget i nordöstra Indien med en halv miljon invånare och 75 000 ha jordbruksmark. Regeringen har också sagt att jordbruket i landet alltmer kommer att fokusera på det ekologiska.
 
Det odlas framförallt frukt och kryddor i området, som exempelvis mandariner, apelsiner, ingefära, kardemumma, gurkmeja och bovete. Det odlas även mycket te och kaffe. 
 
Området har gynnsamma förutsättningar då det befinner sig i en regnrik region med bördig jord, vilket gör området till ett framstående jordbruk. Samtidigt hade området redan före omställningen en låg användning av kemikalier och bekämpningsmedel som underlättade övergången till ett helekologiskt jordbruk. 
 
- Det första steget var att diskutera och stoppa användningen av sprutmedel, kemikalier och pesticider. Nu används ingenting av detta. Vi har också utbildat lantbrukarna i att odla utan att använda de här metoderna, säger S.C Gupta, som är chef för det politiska lantbruks- och ekologiprogrammet i Sikkim.
 
/ Kristoffer