Hög efterfrågan på svenska ekologiska ägg

Åren 2014 och 2015 innebar rekord för försäljningen av KRAV-märkta produkter. Förra årets ökning var inte lika stor men andelen ökar fortfarande stadigt! Rekordåren ledde till brist på råvara i produktkategorier som ägg, fläskkött och kyckling. Det svenska lantbruket har enligt KRAV svarat bra på marknadens signaler och producerar nu mer till de svenska konsumenterna. 
 
En stor ökning ses bland äggen där produktionen har ökat med cirka 50 % på bara två år, vilket innebär drygt 1,3 miljoner hönor. 
 
I oktober förra året rapporterades det att ekologiska ägg innehöll dioxiner. Men det glömdes bort att även kött, fisk och mjölk innehåller miljögiftet. Dessutom i större mängd. 
 
Vi har fortsatt köpa ekologiska ägg precis som stora delar av Sverige. Hönorna mår bättre, äggen blir hälsosammare och det ekologiska fotavtrycket mindre. 
 
Snart är det påsk. Då kommer många köpa ägg precis som vid alla andra svenska högtider. Förutom valborg då möjligtvis. Varför inte ekologiska ägg? Tycker du det är dyrt? Ta då en titt på innehållsförteckningen samt kilopriset på godiset i påskägget. 
 
/Kristoffer