Hemköp inför pant på plastpåsar

Hemköp ska som första dagligvaruhandel i Sverige införa skatt på plastpåsar. Pilotprojektet kommer att påbörjas vid Hemköp Torsplan i Stockholm. Pantsystemet innebär att kunden efter köpet av påsen kan återanvända denna hur många gånger som helst (dvs samma som idag), men närsomhelst lämna in påsen och få 1 krona tillbaka. Priset på påsarna kommer samtidigt att öka med 50 öre. När påsen väl är pantad kommer plasten att användas för att tillverka nya påsar.
 
– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.
 
Den nya panten på plastpåsarna innebär förhoppningsvis att fler blir återvunna, men framförallt att färre blir köpta och att vi når upp till EU:s direktiv om minskad försäljning av plastpåsar. 
 
– För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar. Tunnare påsar på rulle passar bättre som soppåsar då mindre plast går till förbränning, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.
 
 
Vi har tidigare skrivit om plast och plastpåsar, bland annat vad som händer med majoriteten av påsarna och vad en liten avgift kan innebära
 
Jag tror att vi behöver fundera om vi verkligen behöver dessa påsar. Behöver vi en ny per vara? Varför skulle exempelvis grönsaker vara fräschare i en plastpåse? Vad innebär en allmän likgiltighet mot plastpåsen och dess påverkan på vår hälsa och miljö? 
 
Flera länder har infört olika former av förbud, bland annat Frankrike, Italien, Sydafrika (här kan handlare få fängelse om de lämnar ut en plastpåse), Rwanda, Taiwan, Bangladesh, Kenya samt delar av Indien. 
 
/ Kristoffer
 
Bildkälla: SVT