Vad är IFD?

För ett par år sedan läste jag om konceptet IFD, vilket står för Inflammationshämmande diet med syftet att hjälpa kroppen att läka. Sanna Ehdin som jag tidigare refererat till, har skrivit boken Nya Självläkande människan som jag varmt kan rekommendera!
 
 
I vintras kom hon ut med en ny bok, Mat som läker och nedanstående lista över vilken mat man kan äta samt vilken man bör undvika är därifrån. 
 
Grönsaker. Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Du kan äta lök, vitlök, chilipeppar, spenat, grönkål, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter och linser. 
 
Fisk. Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Du kan äta sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågsforell, sardiner och ostron.
 
Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta. 
 

Olivolja, rapsolja och ghee. Använd rikligt och varje dag! Ghee är klarnat smör utan proteinerna, vilket är mycket bra då många inte tål kasein utan att veta om det. Variera med kallpressad och helst ekologisk kokos-, hasselnöts-, avokado-, hampfrö- och mandelolja. 

Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega-3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja. 

Undvik: Margarin, solros-, vindruvskärn-, bomulls-, palmkärn- och vetegroddsolja. De innehåller för mycket omega-6-fettsyror. 

Kryddor. Suveränt i maten - använd speciellt IFD-kryddorna: Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, cayennepeppar och curry. Även alla örtväxter är utmärkta. 

Bönor och legymer. Dessa är lätt inflammationsfrämjande, så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

Kött, fågel och ägg. Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur, då föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror medan spannmål ger omega-6, och mer inflammation hos djuren. 

Minska på: Kalv och lamm. Krydda gärna med IFD-kryddor. 

Undvik: Inälvsmat, som är extremt inflammationsfrämjande. 

Frukt och bär. Frukt är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman, så undvik det i stor mängd. Samtidigt är frukt näringsrikt och rensande, så ät med måtta, helst ekologiskt och med lite sötma. Blodgrapefrukt, citron och rabarber är bra. 

Bär är bra och nyttigt, särskilt hallon, ekologiska jordgubbar, nordiska blåbär och lingon. 

Nötter. Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. Men ät begränsat då många nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet. 

Gryner, pasta och bröd. Råris, quinoa och bovete är bra. Även havre om man tål gluten. 

Fullkornsprodukter kan ätas i måttlig mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Då är pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, müsli (osötad), fullkornspasta, samt gryner som korn och couscous bra.

Undvik: Vitt ris, pasta och bröd gjort på vetemjöl.

Mejeriprodukter. Ghee, keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra. Om man inte tål mejeriprodukter ska det undvikas då det ger inflammation och allergi samt ökar risken för autoimmun sjukdom. 

Undvik: Sötad fruktyoughurt och glass, och var försiktigt med hård, lagrad ost. 

Drycker. Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte och källvatten är bra. 

Undvik: Saft och läskedrycker. 

Notera att listan enbart tar hänsyn till IFD.

--

Kommentar:

Sanna Ehdin skriver ofta om omega-3 och omega-6 och för att minska inflammationer i kroppen bör andelen omega-6 inte vara för stor. Vi behöver båda, men ett överskott på omega-6 slår ut effekten av omega-3 och ökar därmed risken för inflammationer i kroppen. 

Angående potatis. I Sverige äts en hel del potatis, vilket i sig inte är fel. Däremot kanske vi inte borde äta det varje dag? Kokas potatisen med skalet på stannar vitaminerna B och C kvar. Skalet innehåller också mängder av fibrer som är bra för matsmältningen. Undvik dock King Edward! 

Fisk är något som vi i skandinavien ätit under lång tid, vilket sägs vara en av anledningarna till att omega-3 är så nyttigt för oss. Forskare inom området tror att det var tillgången till omega-3-fettsyrorna i fiskoljan som gjorde att hjärnans utveckling tog fart. Förutom odlad lax, bör även vildlax från Östersjön undvikas!

Fett är något som många dessvärre väljer bort, i produkter med mindre fett återfinns istället en större mängd socker. Av många anledningar, bland annat för hjärnan som består av mer än 50 % fett, men även för en rad andra funktioner behöver vi essentiella fettsyror. Satsa på rätt typ av fett istället för en minskning av "fett".

Kryddor som ingefära och gurkmeja har vi tidigare skrivit om. De båda kan ni läsa mer om här och/eller här.
 
Intaget av kött och mejeriprodukter bör minska, av flera skäl. Exempelvis finns en koppling mellan konsumtionen av mejeriprodukter och risken att utveckla Osteoporos (benskörhet). Nackdelar med köttkonsumtion har vi skrivit om många gånger innan. Dock behövs betande djur och om valet står mellan två köttprodukter är det mindre dåligt med kött från ett djur som fått beta.
 
Givetvis uppmanar vi er, som alltid, att välja det ekologiska/det mest naturliga alternativet.
 
--

Imorgon kommer vi skriva om fördelarna med omega-3 och vad kolesterol faktiskt är och innebär för oss.

/ Kristoffer