Miljontals möjligheter

Om vi bara vill och får möjligheten kan vi få till ett skifte inom livsmedelsproduktionen. Bara i Sverige finns ytor som hade kunnat användas till något som faktiskt hade gjort skillnad.
 
Dessvärre har vi ingen markyta att odla på utan får nöja oss med balkongen. Framöver vill vi gärna odla på olika sätt året om för att kunna vara självförsörjande. Något jag är intresserad av är hydro- och aquaponisk odling, vilket handlar om att odla utan jord och endast med/i vatten. Men även Permakultur tror jag mycket på. Allt handlar inte bara om ekologisk odling.
 
Varje dag då jag går genom Lund syns trädgårdar, gräsmattor och andra tomma ytor, oftast utan något fruktbärande träd eller annan odling. De senaste veckorna då äpplena mognat hänger det fina frukter i träden som nästan varannan Lundabo innehar. Ibland ser jag någon plocka, men sett till antalet äpplen skulle jag tro att det mesta går till spillo. Oavsett väder, årstid och veckodag är samtliga ytor nästintill alltid tomma, inte ens Pokemon-hypen kunde locka särskilt många. Varför inte använda dessa ytor till något som gör nytta? Varför inte odla i stadens parker? Man kanske kan anordna kurser?
 
Något man kan göra är att erbjuda sin frukt till andra, om den ändå går till spillo. På några ställen i Lund har vi under sommaren sett korgar med frukt, bland annat äpplen och päron. Mycket bra!
 
År 2010 fanns det i Sverige cirka 2,6 miljoner trädgårdsenheter och cirka 323 000 ha mark lämpad för fritidsodling och trädgårdsaktivitet enligt SLU.  Detta innebär att om marken delats lika hade varje enhet (hushåll) haft en odlingsareal på cirka 124 ha, vilket är mer än vad som behövs för att producera mat till en familj på upp till fem personer. Ungefär 1/3 av markytan återfinns i tätorterna. Det börjar dyka upp fler projekt med urbana odlingar, bikupor etc. men det finns en potential att göra så mycket mer.
 
Vad sägs om detta projektet? Man hyr ut sin trädgård för odling och får sedan om man vill, ta del av skörden. Detta kanske kan vara något att göra i Sverige. Närproducerat på riktigt!
 
Att odla sin egen mat, eller i alla fall delar av den, innebär att mer tid spenderas utomhus, mer förståelse för hur naturen fungerar, hur växter samarbetar och konkurrerar med varandra, men det kommer också ge en rikare miljö, en friskare befolkning och ett samhälle som inte enbart handlar om "pengar". Det finns många fördelar. Det tar givetvis tid, men det behöver inte ta mer än en timme, kanske två om dagen, beroende på hur stor odlingsarealen är. Det kan ta ännu mindre tid, men efter ett tag kanske man automatiskt spenderar mer tid av intresse?
 
På planeten är det ingen brist på markytor att odla på och vi är inte överbefolkade. Däremot utnyttjas inte marken som den borde och nästan alla livsmedel vi behöver kan odlas i Sverige. 
 
/ Kristoffer