Den senaste tiden har alltfler cafèer och restauranger sålt chiapudding, vilket är förbjudet då man endast får sälja chia som torrvara eller i bröd, müsli och juice. Enligt en EU-förordning måste man som näringsidkare begära tillstånd från Livsmedelsverket i Sverige för att få sälja produkten, eftersom det anses vara ett nytt livsmedel.
En av anledningarna är att chiafrön kan orsaka allergier om de konsumeras i stora mängder. Vad de inte verkar ha förstått är hälsofördelarna med chiafrön. Alla ämnen är "giftiga" för oss på något sätt, det handlar enbart om mängden. Men de näringsämnen vi behöver för att kroppen och organen ska fungera är essentiella i de mängder vi får i oss genom en varierad kost. Det är ytterst ovanligt att vi får ett överskott på ett näringsämne, ofta handlar det istället om ett underskott. En brist på ett eller flera ämnen, ibland kombinerat med en livsstil är det som gör att vi hamnar i ett patologiskt tillstånd. Exponering av diverse ämnen tex. i luft, kläder, kosmetika och annan mat har även det betydelse.
Vad är så nyttigt med chiafrön?
Per 100g innehåll består de av:
- 31g fett, varav 20g är linolensyra som är den vegetabiliska formen av Omega-3. Två tsk chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilè. Omega-3 är bland annat viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt.
- 21g protein med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna.
- 38g kolhydrater varav 34g är fibrer av den vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
- Mineraler som magnesium, kalium och zink.
Dessutom förbättras hjärnkapaciteten och mängden serotonin ökar.
Men även om det är lagligt att förbjuda chiafrön då det kan anses vara allergiframkallande, är det nyttigt för oss i den mängd som finns i en chiapudding. Frågan man istället bör ställa är varför margarin fortfarande får säljas. Jag har hört från olika källor på olika skolor runt om i landet (ser det även i olika restauranger/cafèer etc.) att man förespråkar margarinet framför smöret. Helt galet. Smör har vi utvecklats med och ätit i skandinavien i alla fall i 6000 år, troligtvis längre än så. Med endast ett par tsk margarin om dagen kan vi förutom allergier drabbas av en rad åkommor. Framställningen är bland det smutsigaste som finns i alla led och produkten är något av det sämsta vi kan konsumera. Vi har tidigare skrivit om detta i bloggen, ni kan läsa mer om det
här eller
här.
Är det en lag ska det givetvis förbjudas. För alla lagar är bra, eller hur?
/ Kristoffer
anchor free games download