DIY - Flytande tvål

För några år sedan startade vi en omställning mot en naturligare vardag. Varje ämne/substans eller produktionsprocess som visade sig vara helt uppåt väggarna valde vi bort, mer noggrant än tidigare. Det gäller att vara både ödmjuk och kritisk, ställa frågor, läsa på och göra sin egen forskning, dvs leta efter information på egen hand och vara källkritisk. Just källkritik nämndes första veckan på universitetet för oss båda och är något som kan hjälpa oss att skilja på information och "information", för det kan skiljas åt på flera sätt. 
 
För min del är det främst livsmedel som kontrolleras extra noga. Därefter följer kläder, kosmetika, plast etc. men har inte fått lika stort utrymme. Det har gått flera månader då jag inte fått nog av ny information gällande livsmedel och dagligen suttit och lusläst vetenskapliga studier. Detsamma börjar sakta men säkert även gälla övriga produkter. Däremot är det tyvärr så att då man studerar livsmedel, upptäcks det att samma ingredienser kan även finnas i målarfärg, lösningsmedel, kläder, rengöringsmedel, kosmetika etc. Så äckligt. Många studier visar också att det finns kopplingar mellan hormonstörande ämnen i kosmetika, leksaker, plast etc. och hälsa, övervikt och andra tråkigheter. Det hela är en kemikaliecocktail som tillsammans super mänskligheten under bordet. 
 
På senare tid har jag tittat mer på hudvårdsprodukter och schampo, vilket också har att göra med att Amanda tjatar på mig lika mycket som jag tjatar på henne om livsmedel. Vi har inriktat oss på olika saker och tänker därför olika, även om vi oftast tänker likadant. 
 
Angående tvål.
 
Vi har inte provat detta, men det går att göra en fast tvål flytande.
 
Gör så här:
Smula ner tvålen i en burk som flingor. Koka upp två liter vatten.
Slå sedan på vattnet och rör runt till alla flingor är upplösta och låt stå i ett dygn. 
Mixa vätskan.
Låt de flesta av bubblorna lägga sig innan påfyllning på flaska. 
 
--
 
 
Aleppotvålen som nämndes i föregående inlägg. En del av er har kanske hunnit läsa på lite? 
 
Namnet kommer från staden i Syrien, Aleppo, en fantastisk vacker stad som dessvärre blivit sönderbombad. Tvålen har tillverkats enligt samma tradition i staden i över 4500 år. Den kan användas både på kroppen och i håret. Tillsammans med lut blandas kallpressad olivolja ihop i ett kar under några dagar. Under processen tillsätts lagerbärsolja som beroende på mängd ger en viss doft, ju mer lagerbärsolja desto mer vårdande och mildare blir den. Sedan hälls massan ut på ett vaxat papper där det stelnar i ett dygn innan det skärs upp i tvålbitar för att sedan lagras i 10 månader. För tillfället sker ingen omfattande produktion av tvålen pga kriget, men den finns att tillgå tack vare en "tvålmästare" i Frankrike som tillverkar tvålen. Här utbildas även nya medarbetare för att kunna föra tillbaka traditionen till Syrien och erbjuda jobb efter kriget. 
 
Den finns i fyra varianter; olivtvål, olivtvål med 5%, 25% eller 40% lagerbärsolja.
Ju mer lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande. 
 
Två ingredienser!
 
Tvålen är antibakteriell och svampdödande och rekommenderas vid t.ex. håravfall och mjäll. Lagerbladsoljan är bra mot hudinfektioner, för att läka insektsbett och skärsår, men ger också näring för huden. 
 
Visst är det häftigt att människan kommit på detta? Hur har man testat sig fram? Varför lät man det ligga den tiden och inte någon annan? Varför gör inte fler såhär? Ibland undrar jag hur vissa produkter har utvecklats och hur det såg ut innan vi hade dem, tvål är en av dem. Människan har väl under lång tid velat tvätta sig? Eller? Hur gjorde man innan man hade tvål och hur kom idèn att använda olivolja? Visste man redan då att olivolja var bra för huden? Så många frågor. 
 
Ny vecka imorgon. Massor att se framemot!
 
/ Kristoffer