Hälsofördelar med gurkmeja

Precis som ingefära har gurkmeja länge använts som läkemedel. Den aktiva substansen i gurkmeja, kurkumin, som även är ett färgämne, har publicerats i ca 7000 vetenskapliga studier. Man kan äta gurkmeja rå, använda den i matlagning och även ha i smoothies. Om den används i smoothies är det bra att ha peppar till, eftersom den aktiva substansen piperin ökar absorptionen samt ökas biotillgängligheten med ca 2000 %. Rejäl synergi alltså.  
 
Vid cancerbehandling kan kurkumin vara mer effektiv än kemoterapi som även om den initialt hejdar tillväxten och spridningen av vissa tumörer har bieffekter på lång sikt samtidigt som kurkumin inte uppvisar några bieffekter.  
 
Förutom kurkumin innehåller gurkmeja över tjugo olika antiinflammatoriska ämnen och studier har visat att den är mer effektiv än receptbelagda läkemedel avsedda för kroniska sjukdomar. Framförallt har inga bieffekter påvisats! 
 
Gurkmeja..
 
  • är vad som ger curryn den gula färgen,
  • är en kraftig antioxidant som ger skydd mot fria radikaler och sägs vara tio gånger starkare än vitaminer,
  • förstärker effekten av exempelvis Vitamin E,
  • förhindrar angiogenes, i korthet innebär det att cancercellerna framkallar blodkärlen att växa in i tumören,
  • kan förutom Cancer (Bröst- lung-, hud- och prostata) även förhindra Alzheimers,
  • skyddar levern mot gifter, 
  • ökar ledernas flexibilitet,
  • ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån, 
  • förbättrar magsmältningen, motverkar dysenteri och kan vara effektiv vid tex Crohns sjukdom,
  • ger skydd mot arteroskleros som leder till hjärt-kärlsjukdom,
  • Motarbetar utvecklingen av metabolt syndrom och diabetes,
  • kan hjälpa till vid hudproblem,
  • m.fl.
 
Det finns många anledningar att äta gurkmeja varje dag! En bit kostar mindre än 30 kr och räcker i alla fall två veckor. Ingen stor kostnad för alla dessa fördelar, eller hur?
 
 
 
/ Kristoffer