Nej, det är inte jobbigt!

Hushållen i Sverige slänger ca 4,2 miljoner ton hushållsavfall varje år, vilket motsvarar ca 430 kg per person och år! Beräkningen som är gjord av SCB, säger att 30 % av maten som slängdes istället kunde ätas. Detta är säkerligen en av anledningarna till att alltfler dumstrar. Då maten (i princip vad som) ligger på tallriken hade ytterligare 30 % kunnat ligga där, men dessvärre har det försvunnit sedan fröet sattes. Ett annat alternativ om du har hus, eller i alla fall trädgård, är att ha en kompost till odlingen. Mycket hamnar även i avloppen! 
 
 
Svenskar anser sig vara miljömedvetna och sägs bl.a. återvinna mer än i andra länder. Ändå slängs ca 60 % av plastförpackningarna i hushållssoporna och dessutom slängs 8 av 13 kg kläder och textilier i soporna. Inte alls bra. 
 
Känner ni till EU:s avfallstrappa? De första två stegen handlar om att minimera konsumtionen och att återanvända det som konsumeras. Vi kan även byta möbler, kläder och annat som fortfarande är användbara. På så sätt träffar vi även nya människor, något som troligen hade varit intressant för många svenskar. S.k bytardagar finns lite överallt i landet, men det borde finnas fler och på fler ställen. Du kanske har mängder av kläder, leksaker, möbler, lampor etc liggandes hemma i en mörk klädkammare? Varför inte anordna en bytardag? Eller varför inte lämna in dem på Swop Shop i Malmö? Där kan du även uppdatera din garderob!
 
Om ni tycker det är svårt att återvinna, tänk såhär. I ditt liv har du troligen varit med om de flesta av följande situationer: lärt dig krypa, gå, springa, hoppa, cykla, köra bil eller annat fordon, läsa, skriva, tagit examen, varit med om en begravning eller annan otrevlig upplevelse, kanske olycka eller trauma av någon form? Går upp i tid varje morgon, går till tandläkaren, du kan laga mat, knyta skorna, flugit trots din flygrädsla? Fått myggbett? Fästingbett?
 
Eller hur?
 
Vi är med om så mycket, nästan dagligen i våra liv. Vi går igenom svåra situationer och lär oss att hantera dessa. Hur kan då så många av medborgarna i detta land (även andra givetvis) tycka att det är jobbigt att återvinna? Är det plast eller hushållsavfall? Ha två påsar bredvid varandra, Det kan omöjligt vara svårt att lägga något mindre än 10 cm till höger eller vänster om soptunnan, eller? 
Dessutom har de flesta idag tillgång till en sopstation, eller "miljöstation" där du kan slänga det mesta. Vissa har en station i närheten, men inte vid området. Ett perfekt tillfälle för en promenad! Kombinera återvinningen med motion!
 
Men varför ska vi återvinna? Det finns många anledningar, i mitten på 1900-talet och tidigare hade vi färre sorter, färre förpackningar och mindre avfall. Sedan har kapitalismen tagit fart, köp och släng etc. Men allt som vi förpackar, kommer någonstans ifrån, metall, plast, papper, glas etc kommer från naturen genom energikrävande processer som dessutom använder mycket vatten. I slutändan förorenar utvinningen området omkring men även luft, vatten och mark globalt. 
 
I augusti kommer "Overshoot day" troligtvis inträffa, det betyder att vi använt upp årets tillgångar. Redan i augusti alltså. Är det svårt att greppa? Tänk att du får lön den 25e, sen är allt slut den 15e och du får låna för att klara dig. Så funkar naturen men i ett längre och större perspektiv. Vi skjuter fram problemet. Framtida generationer får betala. Fenomenet förklaras ofta av att majoriteten tror att vi får det bättre framöver (eftersom de tror att många fått det hittills) och att även om framtida generationer får det svårare, klarar de sig. Hur kan vi tänka så om vår framtid? Om våra barn?
 
"Scarcity could happen" - Fortsätter vi använda upp allt på jorden, kommer det ta slut. Punkt. 
 
/ Kristoffer