Plastpåsen på väg bort i Storbritannien

I oktober förra året blev det klart att samtliga butiker i Storbritannien som har minst 250 anställda ska ta betalt för plastpåsen. Tidigare har påsarna varit gratis, men har sedan oktober kostat 5p/st vilket motsvarar ungefär 50 öre per plastpåse. 
 
62 % av britterna anser att priset är rimligt och 51 % anser att samtliga butiker ska införa samma pris på sina plastpåsar. Det känns som bra siffror att bygga vidare på. 
 
Före implementeringen gav affärerna ut ca 7 miljarder påsar/år, vilket ett halvår senare hade sjunkit till 640 miljoner!
 
Det nya priset på plastpåsen har bidragit till att nästan 40 miljoner pund samlats in och sedan donerats till välgörenhet, miljöåtgärder och lokala projekt. I vissa städer kan man även rösta på vilket projekt kommunen ska satsa på. 
 
Priset på plastpåsen i Sverige har sakteligen gått upp och Naturvårdsverket har föreslagit att den ska kosta 5 kr/st. Intressant att se vilken effekt det hade haft! Det är säkert en viss skillnad att höja priset från 2 kr till 5 kr eller som det varit nu från 1 kr till 1,50 kr till 2 kr, mot att sätta pris på något som tidigare varit gratis. Det bästa vore om vi slutade helt, men det ligger nog några år framåt i tiden. 
 
Vad händer med plasten i naturen? Var blir den av och vad betyder det? Varför ska vi inte använda plastpåsar?
Här kan ni läsa mer om detta!
 
Vilka köksredskap och prylar är viktigast att byta till något annat än plast? Läs här!
 
/ Kristoffer