Därför ska du plastbanta!

Plast består av en eller flera polymerer som blandats med tillsatser, oftast från råolja. Över 200 miljoner ton tillverkas varje år, varav ungefär 5 % återvinns. Resten försvinner ut i naturen där den orsakar stor skada. Ämnet började människan använda i mitten på 1900-talet och även om det sakta börjar fasas ut, finns plasten i många av de produkter vi dagligen använder. För en tid sedan skrev vi om vad som händer med plasten som människan använder, inklusive mikroplasten. Ni kan läsa mer om det här
 
Hemma har vi de senaste åren alltmer bytat ut plastartiklar för att istället använda samma produkt i ett annat material, exempelvis trä eller glas. Om du någon gång köper något förvarat i en glasburk, spara dem. Inte nödvändigtvis alla, men de har mängder av användningsområden. Konserver av olika slag har vi aldrig varit glada för. Produkten är inte fräsch, smakar mindre och dessutom är den inte det minsta nyttig. 
 
Några prylar värda att byta ut:
  • Plastpåsen. Så onödig och så enkel att byta ut. Ha för vana att alltid ha med en tygpåse eller väska. Många som handlar är på väg någonstans, då är det lätt att ta med istället för att köpa en ny varje gång. Det bästa om du kör, av flera anledningar, vore att först köra hem för att sedan gå/cykla till affären. 
  • PVC-plastgolv. Kan innehålla stora mängder mjukgörare som är förbjudna i golv tillverkade inom EU. Ftalaterna läcker ut i luften och samlas bl.a. i damm. Precis som med de mesta annat är det barnen som drabbas värst och främst de barn under 3 år i detta fall. Exponeringen kan öka risken för tex. astma, allergi och cancer. 
  • PVC-plast. Samma typ som ovan finns även i färdigpackade ostar och kött. 
  • Svarta stekspadar. Kan innehålla anilin, framförallt i stekspadar och slevar av polyamidplast. 
  • Konservburkar. På insidan kan det hormonstörande ämnet Bisfenol A (BPA) gömma sig vilket läcker ut och vi får det i oss. Vissa tillverkare har burkar utan BPA, bl.a. Kung Markatta. 
  • Matlådan. Är du en av många som tar med sig mat till jobbet/skolan? Vid uppvärmning frigörs farliga ämnen i plasten och vi får således det i oss. Har du märkt att det kan bildas bubblor på locket? Ett bra tecken på att byta låda. Köp istället i glas eller rostfritt stål alternativt värm på tallrik. 
  • Stekpannor. Precis som matlådan påverkas produkten då den värms upp. Pannor av teflon innehåller tex PFOA som misstänks vara cancerogen. Teflon är dessutom svårnedbrytbart i naturen. 
  • Sugrör. Finns istället för plast i rostfritt stål. Hälsosammare och mer miljövänlig. Dessutom billigare eftersom den återanvänds.
  • Nappflaskan. Även de som är fria från BPA släpper ifrån sig plastartiklar. Köp istället en i rostfritt stål eller glas.
  • Tandborste. Består till stora delar av plast. Varför inte prova en Humble Brush? Tillverkad av bambu på ett djurvänligt och hållbart sätt. Dessutom är skaftet tillverkat av ett ätbart wax. Finns på bl.a. Apotea
Det finns många andra produkter som innehåller plast, även mikroplaster. Ett steg i taget och vi har förhoppningsvis produkter tillverkade av mindre ohälsosamma och mer miljövänliga material framöver. Det är viktigt både för oss och våra barn. Och deras barn. Och deras barn. 
 
--
 
Idag är det dessutom Overshoot Day, vilket innebär att vi nu har använt upp årets resurser. Tänk på det när ni konsumerar något. Välj noga. Tänk efter, behöver jag verkligen detta? Är känslan av något nytt så viktigt? Eller kan jag kolla hemma om det finns något? 
 
Fundera också över vad detta betyder i ett längre perspektiv. 
 
/ Kristoffer