Linssoppa

Lagade idag en av våra favoritsoppor som dessutom är lättlagad. Det finns många olika varianter och därför kan man anpassa delar av innehållet och sätta en personlig touch på soppan. Idag hade jag även i kokosolja och citron vilket inte provats tidigare. 

Använde dessa ingredienser, alla ekologiska utom kryddan garam masala.

 

 Angående citronen. Istället för att skära den i två halvor brukar jag skära dem såhär vilket gör att man får ut mer av dem!

 

 

Linssoppa

3 dl röda linser

3 morötter

3 gula lökar

Ingefära 3-5 cm

1,5 l vatten

Passerade tomater ca 400 g

3-4 vitlöksklyftor

1 citron

1 tsk kokosolja

Salt

Gurkmeja

Garam masala

Curry

Stek löken och morötterna i smör. Lägg sedan ned ingefäran, vitlöken och kryddorna och låt det gotta sig i 1-2 min. Ös sedan i linserna och vattnet och låt det koka under lock på låg värme (ettan) i cirka 15 min eller till linserna är mjuka. Ta sedan en stavmixer och mixa soppan till önskad konsistens (behövs ej men rekommenderas starkt!). Ett tips är att hålla locket till kastrullen över som skydd! Om en middagsbjudning är på gång är ett annat tips att inte vara klädd, framförallt inte i någon ljus färg då det kan stänka! Pressa sedan i citronen och kokosoljan och häll i de passerade (eller krossade) tomaterna, det funkar också bra att använda färska tomater! Låt det värmas upp i några minuter och serverade sedan.

Detta kan bli en het soppa, beroende på mängden kryddor och det kan hända att soppan framkallar en rinnande näsa och därför rekommenderas någon form av papper/servetter! Soppan är fantastiskt god och både jag och Amanda ger ett högt betyg. Den blir inte stark utan ger istället en mättande och värmande känsla!

Soppan kan serveras som förrätt såväl som huvudrätt och ett tips är att ha något bröd till, gärna hembakat!

 

Och här.. soppan!

 

 
Receptet motsvarar fem välfyllda skålar med soppa!
 
Må väl! / Kristoffer
#1 - - Simon:

Ser gärna en riktigt matig vegetarisk huvudrätt härnäst, som är både billig och näringsrik. Med andra ord: en omöjlighet?

Svar: Hej Simon, de publicerade huvudrätterna stämmer alla in på vad du efterfrågar. Vi är båda studenter som vill äta näringsrika och mättande rätter som också är billiga. Det är snarare fullt av möjligheter med en växtbaserad kost. / Kristoffer
Amanda & Kristoffer

#2 - - Anonym:

Supergod☺